RESNICA O RAZSTRUPLJANJU

Kako se v resnici lahko razstrupljate? Razkrivamo seznam živil, ki jih morate jesti

Če bi se toksini lahko kopičili v našem telesu, to pa jih ne bi izločilo, bi bili v hudih težavah.
Fotografija: Ne zanemarite svojih jeter. FOTO: Bartekszewczyk Getty Images
Odpri galerijo
Ne zanemarite svojih jeter. FOTO: Bartekszewczyk Getty Images

Razstrupljevalne diete, sokovi in tretmaji so sila priljubljeni, a že sama ideja, da lastno telo lahko nekako razstrupljamo, je napačna.

Medicina pravi, da nikomur ni treba razstrupljati svojega organizma, saj so naša telesa zgrajena tako, da se sama znebijo toksinov. Če bi se toksini lahko kopičili v naših telesih, ne da bi jih naša telesa bila sposobna izločiti, bi bili v hudih težavah, saj bi močno zboleli ali umrli.

image_alt
Kaj je dobro jesti in kaj ni? Znani zdravnik brez dlake na jeziku o prehrani

Potrebe po dietah za razstrupljanje telesa enostavno ni. Če pa vseeno želite telo spodbujati pri tem procesu, pazite na svoja jetra in ledvice - to sta glavna organa za čiščenje organizma. 

Izbira je vaša, posledice tudi. FOTO: Duka82 Getty Images/istockphoto
Izbira je vaša, posledice tudi. FOTO: Duka82 Getty Images/istockphoto

V splošnem velja, da se je dobro izogibati predelanih in pakiranih živil, omejiti vnos sladke in mastne hrane ter alkohola. Poleg tega pijte veliko vode, saj ta iz telesa najučinkoviteje odplakne toksine.

Pomagajte svojim jetrom

Živila, ugodna za jetra, vsebujejo aktivne spojine, ki se borijo proti vnetjem in oksidativnemu stresu, zmanjšujejo kopičenje maščob in uravnavajo raven jetrnih encimov. 

  • Kava: Zmanjšuje kopičenje maščob, povečuje antioksidante v jetrih in pomaga jetrnim encimom, da telo prečistijo snovi, ki povzročajo raka.
  • Zeleni čaj: Pomaga zmanjšati splošno vsebnost maščobe, bori se proti oksidativnemu stresu in zmanjša druge znake NAFLD (s presnovno motnjo povezana maščobna jetrna bolezen).

image_alt
Nekaj pogostih jutranjih napak, ki vplivajo na zdravje

  • Ovseni kosmiči: Beta-glukani iz ovsa pomagajo v boju proti vnetjem.
  • Česen: Zmanjša telesno težo in vsebnost maščob pri ljudeh z NAFLD.
  • Gozdni sadeži: Sadeži, kot so borovnice, maline in brusnice, vsebujejo antioksidante, imenovane polifenoli, ti pa lahko pomagajo pri zaščiti pred poškodbami jeter in spodbujajo imunski sistem.
  • Grozdje: To je, vključno s semeni, bogat vir antioksidantov, ki lahko pomagajo zmanjševati vnetja in poškodbe jeter.
  • Grenivke: Vsebujejo 2 primarna antioksidanta: naringin in naringenin, ki lahko delujeta protivnetno.
  • Opuncija: Deluje protivnetno.

image_alt
To so štiri začimbe, ki so dobre za preprečevanje demence in Alzheimerjeve bolezni

image_alt
Ali čokolada res povzroča mozolje? In pokanje sklepov artritis? Razbijamo mite!

  • Rastlinska hrana: Veliko rastlinskih živil je lahko zelo koristnih za jetra - avokado, banana, ječmen, pesa, brokoli, rjavi riž, korenje, listnata zelenjava, limona, papaja in lubenica so le nekateri od njih.
  • Orehi: Nenasičene maščobne kisline, vitamin E in antioksidanti, ki jih vsebujejo, pomagajo zmanjšati vnetja in oksidativni stres.
  • Olivno olje: Visoka vsebnost nenasičenih maščobnih kislin pomaga zmanjšati oksidativni stres in izboljšati delovanje jeter.

Ne pozabite na ledvice

Če želite poskrbeti za zdravje svojih ledvic, uživajte hrano s protivnetnim delovanjem in takšno, ki zmanjšuje tveganje za bolezni ledvic.

Hrana je glavna stvar, s katero lahko vplivamo na kakovost svojega življenja. FOTO: Gettyimages
Hrana je glavna stvar, s katero lahko vplivamo na kakovost svojega življenja. FOTO: Gettyimages

  • Voda: Ledvici uporabljata vodo za filtriranje toksinov, ki telo zapuščajo skozi urin. Spijte je vsaj 2 litra na dan.
  • Sladki krompir: Kalij v tem živilu pomaga uravnovesiti raven natrija v telesu in zmanjša njegov učinek na ledvice.
  • Listnata zelenjava: Temnolistna zelenjava vsebuje veliko vitaminov, vlaknin, mineralov in antioksidantov, ki delujejo zaščitno.

image_alt
Razbijamo mite! Pravilo petih sekund, nesnažni javni WC, mikrovalovna pečica ...

  • Jagodičevje: Jagode, borovnice in maline vsebuje hranila in antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami.
  • Jabolka: Vsebujejo pektin, vlaknino, ki pomaga zniževati raven krvnega sladkorja in holesterola - dejavnika tveganja za poškodbe ledvic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije